Er bestaat geen geneesmiddel tegen de pijn van het verdriet en piekeren bij rouw.
Wie ben ik?
Ik ben Birgitta Anema, geboren in Den Haag. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de universiteit van Leiden en verlies- en rouwtherapie aan de Sociale Academie in Utrecht. Ik heb een huisartsenpraktijk en een praktijk in verlies en rouw, beide in Geldrop. Samen met mijn man, hond en kat woon ik in Leende. Wij hebben 5 kinderen, 5 schoonkinderen en 3 kleinkinderen wonend in binnen-en buitenland.
Ik heb altijd veel interesse gehad in de geestelijke gezondheidszorg en ben zeer ervaren in het begeleiden bij verlies, rouw, psychosomatiek en psychopathologie. De studie verlies- en rouwtherapie als aanvulling op mijn kennis en ervaring was een cadeau aan mezelf. Hierdoor kan ik mijn werk als huisarts afwisselen met mijn werk als therapeut, iets wat goed bij mij past en wat ik ontzettend graag doe.
Verlies en rouw maken deel uit van het leven en vragen om troost, begrip en vooral tijd. Natuurlijk heb ik in mijn eigen leven ook verliezen en rouw gekend, maar dat is voor mij nooit de drijfveer geweest om therapeut te worden. Een belangrijke zingeving in mijn leven is iets te kunnen betekenen voor een ander. Daarbij gaat het niet om het delen van mijn eigen ervaringen, maar juist om ruimte te geven aan de ander. Ieder mens is uniek, heeft een uniek verleden, een unieke hulpvraag en verdient dus een unieke aanpak waarin hij/zij gezien en gerespecteerd wordt.
Bij verlies en rouw wordt vaak gedacht aan overlijden, maar verlies kan ook “levend” zijn. Rouw kan ook betrekking hebben op verlies van studie of werk, dromen, wensen of verlangens, relatie (partner, vrienden, (klein)kinderen), verlies van je thuis en niet te vergeten: van gezondheid (en functie). Aandacht voor verliezen bij het ouder worden, zingeving en geloof zijn hierbij heel belangrijk.
Om mijn kennis, ervaring en enthousiasme voor het vak over te dragen ben ik naast mijn werk in mijn praktijken ook als docent “levend verlies” aan de post-HBO opleiding Verlies- en rouwtherapie van de Sociale Academie Utrecht en als stagebegeleider voor de Masteropleiding Physician Assistant verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Ik ben geregistreerd bij:
- NAP koepel voor complementaire zorg (registratienummer 240012)
- Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (registratienummer 9786)
Over verlies en rouw…
Mijn ervaring is, dat bij een ingrijpend verlies de pijn van een eerder (onverwerkt) verlies weer opspeelt. Vaak ontstaan bij een ingrijpend verlies ook problemen met financiën, huisvesting, relatie of werk. Al deze verliezen stapelen zich dan op en zorgen ervoor dat je vastloopt in je rouwproces. Met rouwen is niets mis, zolang je leven er maar niet dag in dag uit door bepaald wordt. Vaak krijg je dan onverklaarbare lichamelijke klachten en voel je je somber. Als je verlies onderdeel mag uitmaken van wie je bent en je je kunt aanpassen aan de nieuwe situatie, ontstaat er ruimte voor een betekenisvolle invulling van je leven ná het verlies. Je verleden kan dan weer met het heden verbonden worden.
Als je mij nodig hebt wil ik je graag helpen. Ik maak tijd voor je, luister naar je, geef je de ruimte om te mogen zijn wie je bent en om te vertellen. Ik kan je helpen je verlies vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en kan me als een kameleon in je verplaatsen, welke achtergrond je ook hebt. Je zal merken dat het delen van je werkelijke gevoelens, zelfs als ze pijnlijk zijn opluchting geeft.